Informacja prasowa
Grajewo, 19 marca 2021
Wiosenne odchudzanie – te produkty Ci pomogą
Gdy pogoda za oknem staje się coraz łaskawsza, a promienie słoneczne i dłuższe dni zachęcają do spacerów, to oznacza jedno – już niebawem nadejdzie wiosna. Większość z nas z utęsknieniem czeka, aż kurtki, czapki, szaliki i ciepłe swetry zamienimy na nieco lżejszą garderobę. Wiosną często myślimy też o zgubieniu kilku nadprogramowych kilogramów. Recepta wydaje się prosta – zbilansowana dieta i aktywność fizyczna. W praktyce niestety, nie od razu się to udaje. Istnieją jednak produkty, które są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki, dlatego warto już dziś włączyć je do codziennej diety.
Zdrowe koktajle na bazie maślanki
Pyszne i kolorowe koktajle pełne są witamin i składników odżywczych. Odpowiednio przyrządzone, będą też naszym wsparciem na drodze do zgubienia zbędnych kilogramów. Wiele z nich możemy przygotować na bazie mlecznych produktów fermentowanych, jak kefir czy maślanka (np. Maślanka Mrągowska), które dzięki zawartości żywych bakterii mogą dobroczynnie wpływać na naszą florę jelitową. Zawierają mało kalorii, są lekkostrawne i mogą dawać poczucie sytości na długo, dlatego są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki. Dzięki delikatnej kwaskowatości znakomicie gaszą pragnienie, zwłaszcza w upalne dni. Wystarczy, że zmiksujemy ulubione owoce i warzywa ze szklanką kefiru bądź maślanki i gotowe. Ważne, żebyśmy unikali dodawania cukru, aby nie zamienić naszego posiłku w bombę kaloryczną.
Chrup na zdrowie, czyli przekąska dobra dla figury
Jedna z podstawowych zasad niemal każdej diety mówi: nie podjadaj! Jednak to nie takie proste i czasem trudno się powstrzymać przed sięgnięciem po przekąskę. Kiedy tak się już stanie i ulegniemy pokusie, wybierzmy np. orzechy, czy pestki dyni – niedużą garść możemy zjeść bez wyrzutów sumienia. Są one naturalnym źródłem cennego błonnika, wspomagającego prawidłową pracę jelit, a także składników mineralnych (m.in. magnez, cynk, fosfor) i witamin (m. in. A, B, C, D).
Sycące i dietetyczne?
Właśnie takie powinny być potrawy, które spożywamy kiedy jesteśmy na diecie. Co warto włączyć do swojego codziennego menu? Nieocenione w tej kwestii są np. płatki owsiane, które zawierają dużo błonnika, przez co na długo zaspokajają głód. Owsiankę możemy przyrządzić z dodatkiem ulubionych świeżych owoców, z orzechami czy wiórkami kokosowymi i nadal będzie ona daniem, które działa na korzyść szczupłej sylwetki. Osoby na diecie powinny docenić także serki ziarniste i twarogi. Zawierają bowiem dużo białka i sprawiają, że przez wiele godzin nie odczuwamy głodu, nie mamy także chęci na podjadanie. Twaróg bardziej dietetyczny będzie w wersji na słono np. z dodatkiem szczypiorku albo rzodkiewki. Co ważne, teraz wiele ulubionych dań możemy przygotować także w wersji bez laktozy.
Białkowe śniadanie – smakowite i sycące
Składniki:
• 250 g twarogu półtłustego Mazurski Smak bez laktozy,
• 2 dymki,
• 4 łyżki mleka Łaciate 3,2% bez laktozy,
• ½ łyżeczki soli,
• ½ łyżeczki pieprzu,
• ulubione pieczywo,
• szczypiorek,
Przygotowanie: Do miski wkładamy ser, rozgniatamy go widelcem i dodajemy mleko. Szczypiorek płuczemy i kroimy drobno, następnie siekamy dymkę i wszystko dodajemy do twarożku. Składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego 😊
Więcej smacznych przepisów na lekkie wiosenne dania znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.