Smakołyki i desery pełne witamin!
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
Wybieraj mądrze
Ciągle słyszymy opinie, że nie powinno się podjadać między posiłkami. Czy aby na pewno? Wartościowe przekąski zjedzone o należytej porze sprawią, że unikniemy spożywania zbyt dużych porcji jedzenia. Dlatego w ciągu dnia powinniśmy pilnować regularnych posiłków o stałych porach, najlepiej co 3-4 godziny. Należy przy tym zadbać o dobór takich potraw i składników, które pomogą nam ustrzec się przed niekontrolowanymi napadami głodu.
Ochota na słodkie
Ile razy słyszałaś pytanie czy jest w domu „coś dobrego” do jedzenia? Dzieci uwielbiają przekąski – zwłaszcza te słodkie, słone, kolorowe i chrupiące. Sama najczęściej podjadasz to, co jest słodkie albo tłuste? Musisz wiedzieć, że w ten sposób dostarczasz organizmowi nadprogramowych kalorii, które później skutkują dodatkowymi centymetrami w pasie i biodrach. Nie pozostaje to bez wpływu na twoje samopoczucie. Naturalne produkty nie tylko korzystnie wpływają na nasz organizm, ale też przyspieszają metabolizm. Dlatego powinnaś postawić na takie przekąski i desery, które są nieprzetworzone (lub przetworzone w niewielkim stopniu) , np. owoce, warzywa czy 100% soki i musy owocowo-warzywne.
Rozsądek przede wszystkim
Nie spożywaj jedzenia bezmyślnie, czyli np. siedząc przed komputerem, czy oglądając telewizję. Odwracając swoją uwagę od tego, co jesz możesz przyjmować więcej kalorii niż byś przypuszczała. Podjadając w pośpiechu i nie skupiając się na tym, co i w jakich ilościach spożywamy, nie zdajemy sobie sprawy z zaspokojenia poczucia sytości. W efekcie przyjmujemy za duże ilości, a po chwili znowu czujemy się głodni. Dlatego też powinniśmy skupić swoją uwagę na tym, co jemy w danym momencie. Nie wyobrażasz sobie rodzinnego seansu filmowego bez czegoś do chrupania? Postaw na suszone owoce, śliwki, morele czy orzechy.
Postaw na SMART przekąski!
Idealna przekąska dla twojego dziecka powinna być nieduża, lekkostrawna i sycąca. Nie musisz przygotowywać trudnych przepisów, aby podać coś, co każdy maluch zje ze smakiem!
„Zawsze miej pod ręką świeży owoc, np. jabłko, gruszkę czy banana. Jako szybka i pożywna przekąska świetnie sprawdzi się również saszetka 100% musu owocowo-warzywnego, który nie zawiera konserwantów, barwników ani dodanych substancji słodzących, dzięki czemu może zastąpić jedną z pięciu porcji owoców i warzyw zalecanych przez ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia. Dodatkowo mus zwiera cenne dla naszego organizmu witaminy, pochodzące z owoców, z których został zrobiony i jest bogaty w błonnik, który hamuje apetyt i daje poczucie sytości” – radzi Zuzanna Antecka, psycholog, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
Soki 100% i musy owocowo-warzywne to produkty, które w prosty i przystępny sposób urozmaicają naszą codzienną dietę. Nie zawierają żadnych dodanych substancji, a ich skład jest identyczny jak owoców i warzyw, z których zostały wyprodukowane. Są zatem idealnym uzupełnieniem zbilansowanej diety.
Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na pożywne desery i przekąski – propozycje Zuzanny Anteckiej, dietetyka, specjalisty ds. żywienia i eksperta kampanii „Soki i musy – witaminy w SMART formie”.
KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO I OWOCAMI
4 porcje
SKŁADNIKI
1 banan
½ awokado
2 łyżeczki kakao gorzkiego
2 łyżeczki miodu
1 łyżka masła orzechowego
Owoce pokrojone w kawałki (ok. 2 szklanki)
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze, przełożyć do miseczki i podawać ze świeżymi owocami oraz porcją musu owocowego.
FRYTKI Z BATATÓW
4 PORCJE
SKŁADNIKI
2 duże bataty lub 4 mniejsze
oliwa z oliwek
sól
rozmaryn
PRZYGOTOWANIE
Bataty obierz, umyj i pokrój w kształt frytek. Przełóż do miski, dodaj oliwę z oliwek, sól i świeży rozmaryn. Dokładnie wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 20-30 minut. Zamiast z tradycyjnym keczupem możesz podawać je, np. z masłem orzechowym. Najlepiej smakują ze szklanką 100% soku wieloowocowego.
MUFFINKI MARCHEWKOWE
6 sztuk
SKŁADNIKI
60 g mąki pszennej
75 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
125 g jogurtu naturalnego
1 duża marchew
1 małe jabłko
2 jajka
2 białka
2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE
Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. Idealnym dopełnieniem będzie szklanka 100% soku pomarańczowego.
POPCORN
2 porcje
SKŁADNIKI
100 g suchych ziaren kukurydzy
1 łyżka oleju
Dodatki:
2 łyżki masła
sól
ewentualnie 2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE
Na dno garnka wlać olej i wsypać ziarna kukurydzy. Garnek ustawić na średnim ogniu i co jakiś czas potrząsać. Gdy wybuchy kukurydzy ucichną, zdjąć garnek z palnika. W misce rozpuścić masło, doprawić solą (lub parmezanem), wymieszać dokładnie z popcornem. Najlepiej podawać ze szklanką 100% soku jabłkowego.
###
Kampania „Soki i musy – witaminy w wygodnej formie” jest finansowana z budżetu Unii Europejskiej, Rzeczypospolitej Polskiej oraz ze środków Funduszu Promocji Owoców
i Warzyw, stanowiących wkład własny KUPS.
Więcej informacji na temat kampanii jest dostępnych na stronie www.sokiimusy.eu oraz na fanpage „Żyj SMART” na Facebooku.
Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) jest organizacją branżową zrzeszającą producentów soków oraz inne podmioty bezpośrednio współpracujące z branżą sokową. Już od 1993 roku reprezentuje branże w inicjatywach krajowych i unijnych. Współpracuje z instytucjami naukowymi, laboratoriami badawczymi oraz z krajowymi i międzynarodowymi organizacjami branżowymi. Działa również w interesie konsumentów, poprzez powołany Dobrowolny System Kontroli soków i nektarów (DSK), dokładając wszelkich starań w celu stałego zapewnienia wysokiej jakości produktów sokowych. Dodatkowo w swojej działalności KUPS realizuje szereg działań promocyjno-edukacyjnych, propagując prawidłowe nawyki żywieniowe, w tym ideę 5 porcji warzyw i owoców, gdzie jedną z porcji może być szklanka soku.
Więcej informacji na temat KUPS jest dostępnych na stronie: www.kups.org.pl.