Dziecko LIFESTYLE

Rola produktów zbożowych w diecie dzieci

Rola produktów zbożowych w diecie dzieci
Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki

Data publikacji: 2017-10-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Rola produktów zbożowych w diecie dzieci
Kategoria: Dziecko, LIFESTYLE

Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki odżywcze.

Rola produktów zbożowych w diecie dzieci Dziecko, LIFESTYLE - Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki odżywcze.

Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Światowy Dzień Makaronu jest zatem doskonałym momentem, zarówno by przypomnieć korzyści płynące z jego obecności w diecie dzieci, jak też możliwości, które daje ten uwielbiany przez najmłodszych przysmak w jej komponowaniu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem kulinarnych inspiracji na wspólne przygotowanie pysznych dań. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki odżywcze.

Dla intensywnie rozwijającego się organizmu prawidłowe odżywianie ma ogromne znaczenie. To z pokarmów czerpie on wartościowe witaminy, składniki mineralne i energię. Jak podkreśla dietetyk Katarzyna Kowalcze – Bardzo ważne jest dbanie o różnorodność jadłospisu dziecka. Na talerzu powinny się znaleźć wszystkie wskazane w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej produkty, w odpowiednich proporcjach: warzywa i owoce, produkty zbożowe, a także nabiał czy zdrowe tłuszcze. Nie możemy pomijać żadnej z tych grup. Przyzwyczajając dziecko do różnorodności i do sięgania po pełnowartościowe składniki wyrabiamy w nim prawidłowe postawy żywieniowe. W ten sposób inwestujemy w jego zdrową przyszłość, ponieważ właściwy sposób odżywiania pomaga zapobiegać m. in. chorobom cywilizacyjnym.

Ekspert podkreśla też rolę produktów zbożowych w dobrze skomponowanej diecie najmłodszych – Patrząc na wspomnianą Piramidę przekonamy się, że zgodnie z zaleceniami ekspertów produkty zbożowe to – zaraz po warzywach i owocach – jedna z podstaw zrównoważonego sposobu odżywiania. Są one m. in. źródłem błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i daje uczucie sytości, dzięki czemu ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dostarczają też energii, bez której dziecko po prostu nie będzie miało sił na naukę czy zabawę. Dlatego kasze, płatki zbożowe, brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo czy wysokiej jakości makarony powinny być składnikiem większości dziecięcych posiłków.

A to już wiesz?  WARSZTATY KREATYWNE - CZAS ZATRZYMANY NA ZDJĘCIACH

 

Makaron – sprytny sposób na urozmaicenie menu

Jednym z produktów zbożowych, wspomnianych przez eksperta w kontekście utrzymania prawidłowej diety są makarony. To bardzo dobra wiadomość, nie tylko z okazji Światowego Dnia Makaronu! Jest on bowiem doskonałym źródłem inspiracji dla rodziców, którzy często muszą się wykazać sporą pomysłowością, by stworzyć potrawy, które przypadną do gustu ich pociechom. Wykorzystajmy zatem wszystkie zalety tego dziecięcego przysmaku, by jak najbardziej urozmaicić ich menu.

 

Uwielbiany przez najmłodszych smakoszy makaron doskonale łączy się z wieloma składnikami, dlatego pomoże nam sprytnie przemycić na ich talerz także inne – ważne z punktu widzenia zdrowego odżywiania – produkty spożywcze. W dodatku jest wygodny, prosty i szybki w przygotowaniu oraz ma wiele, pobudzających dziecięcą wyobraźnię form. Dlatego łatwo będzie nam zachęcić maluchy do wspólnego gotowania, dzięki czemu jeszcze chętniej spałaszują przygotowane danie. Pozwólmy im zatem wybrać swoje ulubione makaronowe kształty, a potem połączmy je z kolorowymi warzywami w pysznych, wartościowych sałatkach albo z soczystymi owocami w smakowitych, pełnych witamin deserach. Niech dzieciaki z radością zajadają dłuuuugie spaghetti z pomidorowym sosem, wcinają pożywną, wielowarstwową lasagne albo łowią drobne muszelki w domowych, rozgrzewających zupach. Możliwości jest bez liku!

 

Pomysły na makaronowe dania dla dużych i małych smakoszy

Z okazji Światowego Dnia Makaronu Lubella – marka znana z makaronów wysokiej jakości o różnych kształtach, a nawet smakach – proponuje rodzicom kilka sprytnych sposobów na smakowite, pełne energii dania dla najmłodszych, które przygotować można całą rodziną. Dobrej zabawy i smacznego!

 

 

KOLOROWY MUS Z JABŁKAMI – Słodka muszelka

 

 

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Muszelki morskie 1 opakowanie 400g

• jabłka 3 sztuki

• szpinak 50g 

• maliny lub inne, ulubione owoce 100g

• cytryna 1 szt.

A to już wiesz?  Pokażcie dziecku co było w Waszej naturze, gdy byliście mali

• twaróg półtłusty 50g

• miód 4 łyżki 

 

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W międzyczasie…

Jabłka obierz, wydrąż środek i gotuj przez 5 minut. Następnie ugotowane jabłka przełóż do miski, dodaj szpinak, miód i sok z cytryny. Miksuj na gładką masę.

3. To już prawie meta!

Na dno talerza wylej sos z jabłek, dodaj makaron. Niech Twój Maluch posypie danie pokruszonym twarogiem i udekoruje malinami – tak jak lubi!

Brawo! Stworzyliście wspólnie pyyyyszne danie!

 

WARZYWKA INACZEJ – Zapiekane Mini rurki 5 warzyw

 

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Mini rurki z warzywami 1 opakowanie 400g

• pomidory ½ kg

• cebula 1 sztuka

• czosnek 1 sztuka

• nać pietruszki 1 pęczek

• mozzarella 250g

• passata pomidorowa Łowicz 100g

• olej rzepakowy uniwersalny 2 łyżki

• sól 1 szczypta

• pieprz 1 szczypta  

 

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

2. W międzyczasie…

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie smaż na rozgrzanym oleju. Pomidory hartuj gorącą wodą. Obierz je ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie drobno pokrój, po czym dodaj do cebuli i czosnku. Dolej passatę pomidorową Łowicz. Całość duś na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

 

3. To już prawie meta!

Do sosu dodaj makaron i dokładnie wymieszaj lub pozwól wymieszać dziecku. Następnie umieść całość w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Dziecko może teraz porwać paluszkami mozzarellę i posypać nią danie. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20 minut.

Brawo! Oto smaczna zapiekanka dla całej rodziny.

 

 

OWOCOWE WITAMINKI NA DESER – Makaron kokardki z owocami

A to już wiesz?  Rehabilitacja poporodowa

 

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Kokardki małe 1 opakowanie 400g

• maliny 300g

• borówki amerykańskie 30g

• miód 4 łyżki

• cukier waniliowy 1 łyżeczka

• woda 100ml  

 

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień…

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

2. W międzyczasie…

Owoce dokładnie umyj pod zimną wodą. Dziecko może wsypać do garnka maliny, wlać miód, wodę i dodać cukier waniliowy. Następnie całość gotuj przez 10 minut. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pestek.

 

3. To już prawie meta!

Wymieszaj makaron z gotowym sosem, a Twoja Pociecha niech posypie danie borówkami.

Brawo! Zawołajcie resztę rodziny na smaczny makaronowy deser!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Rola produktów zbożowych w diecie dzieci Dziecko, LIFESTYLE - Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki odżywcze.
Hashtagi: #Dziecko #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy