Przepisy Przepisy dla dzieci

Przepis i pomysł na drugie śniadanie na 5!

Przepis i pomysł na drugie śniadanie na 5!
Drugie śniadanie na 5! 17 sierpnia 2015 Wielkimi krokami zbliża się koniec wakacji. Już wkrótce wszyscy uczniowie powrócą do szkolnych ławek i codziennych obowiązków. Jednak

Drugie śniadanie na 5!
17 sierpnia 2015

Wielkimi krokami zbliża się koniec wakacji. Już wkrótce wszyscy uczniowie powrócą do szkolnych ławek i codziennych obowiązków. Jednak mamy sposób na to, jak zachęcić dzieci do codziennego wstawania i chodzenia do szkoły. Wystarczy przygotować pyszne śniadanie oraz niecodzienne przekąski, które dostarczą im wielu cennych składników odżywczych i pomogą aktywnie i efektywnie uczestniczyć w zajęciach szkolnych. Jak przygotować ciekawe, śniadaniowo-przekąskowe propozycje podpowie Anna Różyk, dietetyk współpracująca z marką Lubella i mama dwóch córek.

Wszyscy wiemy jak ważne jest śniadanie, które rozpoczyna dzień pełen pracy, wyzwań i obowiązków. Dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na to, co jedzą nasze dzieci o poranku. Dzieci i młodzież w wieku dojrzewania potrzebują różnorodnych produktów. Ich menu powinno być dopasowane do organizmu oraz trybu życia. Nauka, klasówki, sprawdziany, zajęcia dodatkowe, sport, a nawet zabawy na podwórku są bardzo często wyczerpujące i stanowią nie lada wyzwanie dla naszych pociech. Dlatego, należy zadbać o to, aby dostarczyć u dziecku wszystkich niezbędnych mikro i makroelementów.

Pomysły na smaczne, pożywne, a zarazem zdrowe śniadanie są na wyciągnięcie ręki. Cała gama produktów marki Lubella urozmaici menu nawet najbardziej wybrednego malucha młodego człowieka, dostarczając mu niezbędnych składników budulcowych. Mamy, które każdego ranka muszą sprostać wielu, rodzinnym wyzwaniom często nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie śniadania dla swoich pociech. Płatki kukurydziane mogą okazać się najlepszym i najszybszym wyborem, podane z mlekiem lub jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców oraz orzechów to prawdziwe śniadanie mistrza! Śniadaniowa propozycja w postaci chrupiących, smakowitych płatków to dobry pomysł na rozpoczęcie dnia od wartościowych, pożywnych produktów. . Bez odpowiedniego „paliwa” maluch będzie mieć problemy z koncentracją i zmęczeniem, a co za tym idzie znacznie gorzej będzie radził sobie ze szkolnymi obowiązkami.

A to już wiesz?  Neapolitański przysmak ciasto ziemniaczane

3-4 godziny po śniadaniu dziecko powinno zjeść kolejny posiłek. Zastanawiasz się czasami czy Twoje dziecko na pewno zjada drugie śniadanie w szkole? Niestety często zdarza się, że dzieciom zwyczajnie nie smakują nudne kanapki, które w efekcie lądują w koszu na śmieci. Należy pamiętać, że dzieci w zależności od wieku mają inne zapotrzebowanie na produkty, jednak wszystkie posiłki muszą być bogate w składniki z różnych grup pokarmowych. Węglowodany, białko, tłuszcze oraz solidna porcja warzyw i owoców zapewni energię do działania oraz całą gamę niezbędnych witamin. Ciekawą, smaczną i zdrową propozycją na drugie śniadanie mogą być naleśniki, przyrządzone według uznania – na słodko lub na słono. Wprzygotowaniu każdego z wariantów idealnie sprawdzi się mąka Lubella Wrocławska. Ciekawą propozycją są również omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi. Tak skomponowane drugie śniadanie z pewnością przypadnie do gustu każdego malucha i będzie ciekawą alternatywą dla kanapek. Jako słodką, pożywną przekąskę możemy przygotować batoniki żytnie z masłem orzechowym, które dostarczą niezbędnej energii przed klasówką bądź lekcją WF-u. Przepisy na drugie śniadania do szkoły przygotował Piotr Ceranowicz – uczestnik 3. edycji programu TOP Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.

***

Omletowe babeczki z płatkami kukurydzianymi

Składniki:

1,5 szklanki Płatków Lubella Corn Flakes pełnoziarniste
6 jajek
100 g żółtego sera tartego na grubych oczkach
100 g kukurydzy z puszki
Szczypiorek
1 czerwona papryka
Mały kawałek pora
Sól, pieprz
Masło

Przygotowanie:

Jajka wybijamy i rozkłócamy. Dodajemy do nich żółty ser, kukurydzę oraz posiekaną paprykę, pora oraz szczypiorek. Następnie, dodajemy szklankę płatków pełnoziarnistych i mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Metalowe foremki do babeczek smarujemy masłem i wlewamy masę jajeczną. Każdą babeczkę posypujemy pozostałymi płatkami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 12-15 minut.

A to już wiesz?  Pomidory, ogórki, buraki, papryka i Wariacje kulinarne na temat warzyw

Batoniki z płatków żytnich i masła orzechowego

Składniki na 16 batoników:

Płatki Lubella Żytnie (3 szk.)
Masło orzechowe (1 szk.)
Cukier (0,5 szk.)
Syrop kukurydziany (0,5 szk.)
Gorzka czekolada (2 tabliczki)

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy syrop kukurydziany, cukier oraz masło orzechowe. Gdy całość się zagotuje odstawiamy, by lekko przestygła.

Do przestudzonej mieszanki dodajemy 3 szklanki płatków i dokładnie mieszamy. Przekładamy do płaskiej foremki wyłożonej folią spożywczą oraz posmarowanej olejem.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy batonik. Całość posypujemy płatkami. Odstawiamy aż zastygnie i kroimy na 16 kawałków.

***

Anna Różyk – dietetyk współpracujący z marką Lubella, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Specjalistka ds. żywienia, która doświadczenie zdobywała m.in. w Europejskim Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych oraz w Klinice Gastroenterologii i Chorób Przemiany Materii na Warszawskim Szpitalu Uniwersytetu Medycznego. Obecnie pracuje jako dietetyk dla dorosłych oraz przeprowadza wykłady odnośnie prawidłowego żywienia w placówkach oświaty. Specjalizuje się w układaniu planów żywieniowych dla dzieci. Prywatnie mama 2 córek, przekładająca wiedzę zdobytą podczas studiów na żywienie najbliższych

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy