Dziecko LIFESTYLE

Pomysły na dania dla najmłodszych

Pomysły na dania dla najmłodszych
Mini parówki Foodbolówki Sokoliki doskonale sprawdzą się jako szybka, pożywna przekąska, składnik sałatki czy też dodatek do tarty bądź

Data publikacji: 2020-11-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pomysły na dania dla najmłodszych
Kategoria: Dziecko, LIFESTYLE

Mini parówki Foodbolówki Sokoliki doskonale sprawdzą się jako szybka, pożywna przekąska, składnik sałatki czy też dodatek do tarty bądź makaronu.

Pomysły na dania dla najmłodszych Dziecko, LIFESTYLE - Mini parówki Foodbolówki Sokoliki doskonale sprawdzą się jako szybka, pożywna przekąska, składnik sałatki czy też dodatek do tarty bądź makaronu.

Foodbolówki Sokoliki, dzięki oryginalnej formie, z pewnością przypadną do gustu najmłodszym smakoszom. Można z nimi przygotować wiele oryginalnych, smacznych dań – idealnych na wspólny, rodzinny posiłek. Oto dwa proste przepisy!

Tarta z cukinią i Foodbolówkami Sokoliki

Składniki

1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
1 opakowanie ciasta kruchego (na tartę)

1 cukinia

2 cebule

2 ząbki czosnku
4 jajka
200 g śmietany 22%
100 g sera cheddar
1 łyżka posiekanego tymianku
sól i pieprz
masło do formy
olej do smażenia

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ją ciastem. Następnie ponakłuwać je widelcem i wstawić do piekarnika na 5-8 minut, aby się podpiekło.

Czosnek oraz cebule obrać i pokroić w plasterki. Cukinię pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Wyłożyć warzywa i smażyć do czasu, aż lekko zmiękną.

Do miski wbić jajka, a następnie zmiksować ze śmietaną. Dołożyć starty ser żółty i posiekany tymianek. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na podpieczony spód wyłożyć podsmażone warzywa. Rozłożyć Foodbolówki. Składniki zalać masą jajeczną. Całość wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż farsz jajeczny się zetnie, a wierzch pięknie zarumieni. Tartę najlepiej podawać na ciepło z dodatkiem filiżanki ulubionej zupy lub sałatką.

Makaron z sosem pomidorowym i Foodbolówkami

Składniki

1 opakowanie Foodbolówek Sokoliki
1 opakowanie makaronu
4 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku
cukier do smaku
sól i pieprz
parmezan do posypania
olej do smażenia

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać, a następnie drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i smażyć na średnim ogniu, aż warzywa zaczną się rumienić.

A to już wiesz?  Hotelowa rzeczywistość post-COVID – czego oczekujemy dziś od łazienek?

Do zawartości patelni dołożyć pomidory oraz posiekane zioła i dusić, aż składniki zmiękną. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.  Do sosu dodać Foodbolówki i dusić jeszcze przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odcedzić i wymieszać z sosem pomidorowym. Potrawę serwować posypaną startym parmezanem.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Pomysły na dania dla najmłodszych Dziecko, LIFESTYLE - Mini parówki Foodbolówki Sokoliki doskonale sprawdzą się jako szybka, pożywna przekąska, składnik sałatki czy też dodatek do tarty bądź makaronu.
Hashtagi: #Dziecko #LIFESTYLE

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy