Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
INFORMSCJA PRASOWA
Do Europy zawędrowały w kupieckich karawanach po to, by następnie rozprzestrzenić się jako uprawy. Początkowo budziły niechęć i skrajne emocje, jednak w rezultacie na stałe zagościły w naszym menu. Warzywa – bo o nich mowa – szczególnie te zielone, uznawane są obecnie za jedne z najzdrowszych propozycji kulinarnych. Zawarty w nich barwnik – niedoceniany chlorofil – odpowiada za poprawę zdrowia, zwiększenie energii oraz wspomaga zwalczanie chorób.
Menu w kolorze zieleni, czyli dlaczego barwa ma znaczenie
Zielony kolor powszechnie utożsamiany jest z przyrodą, naturą. Oznacza odrodzenie, wzrost a w czasach pogańskich także płodność. Obecnie kojarzony jest z dbaniem o przyrodę, z ekologią. Mówi się, że przebywanie pośród zieleni koi nerwy, regeneruje siły, uspokaja. Dlatego też w wielu placówkach barwa ta dominuje na ścianach. Nie inaczej dzieje się w przypadku jedzenia, bowiem kolor ma znaczenie nawet w kwestii potraw!
Zielone warzywa zawierają całe mnóstwo cennych składników, należą do najmniej kalorycznych artykułów spożywczych, są smaczne, zawierają wiele witamin, związków mineralnych, zawierają błonnik i barwniki roślinne, które również mają prozdrowotne właściwości. Są bogate m.in. w luteinę, chlorofil, kwas foliowy, witaminę C oraz magnez – Zielone warzywa najlepiej spożywać w formie surowej. Wówczas nie tracą one swoich cennych właściwości. Z uwagi na niską zawartość kalorii mają pozytywny wpływ na odchudzanie. Co więcej, spore znaczenie dla zdrowia człowieka ma zawarty w warzywach zielonych chlorofil. Dlaczego? To właśnie on wspomaga produkcję krwi i wzmacnia system naczyniowy. Bierze także udział w unieszkodliwianiu i wydalaniu toksyn z organizmu. Ponadto oczyszcza wątrobę oraz jelita. Chlorofil wykazuje również właściwości przeciwzapalne, a także wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się wrzodów. Sądzę, że tak ważne właściwości już w tej chwili będą w stanie przekonać najbardziej oporne osoby w kwestii spożywania zielonych warzyw – tłumaczy Ewelina Staniszewska, Specjalista ds. Marketingu i Komunikacji Grupy Producentów Warzyw PRIMAVEGA Sp. z o.o.
Primavega specjalizuje się w uprawie, przechowywaniu oraz pakowaniu warzyw liściowych i brokułu. Grupa Producentów Warzyw Primavega powstała w 2012 roku na skutek integracji kilku znaczących producentów warzyw z rejonu Polski centralnej. Siedziba firmy znajduje się w województwie mazowieckim. Główny asortyment grupy to sałata lodowa, brokuł, sałata rzymska, sałata masłowa, sałaty strzępiaste, cykoria, szpinak, seler naciowy, por.
– Mając na uwadze troskę o jakość i bezpieczeństwo naszych produktów dokładnie planujemy ilość produkcji, dobieramy odpowiednie odmiany sadzonek, kontrolujemy nasadzenia. Nadzorujemy proces wegetacji roślin, badamy jakość wody i gleby. Kontrolujemy każdą partię surowca, by osiągnąć jego najwyższą jakość i zyskać zadowolenie klientów. Dokładnie kontrolujemy cały proces produkcji – od sadzonki po produkt gotowy. Naszym celem jest, jak najwyższa jakość produktów i zadowolenie klientów – dodaje E. Staniszewska. Firma PRIMAVEGA posiada na swoim koncie wyróżnienia dowodzące najwyższej jakości proponowanych warzyw. Jednymi z nich są laury Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Godłem jakości nagrodzone zostały: Brokuł, Sałata rzymska mini, Sałata lodowa, Seler naciowy oraz Szpinak.
Zielone warzywa zapewnią zdrowie i witalność!
Sałata! To ona obniża poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi. Co więcej, dzięki niej poprawie ulegnie także praca układu trawiennego. Oczyszcza organizm z toksyn, a jej piękne liście działają w tym przypadku jak miotła. Jest bogata w fosfor i wapń, nieco mniej – w żelazo i magnez. Zawiera sporo witamin: A, B1 i B2 oraz C i E.
Szpinak zapewni tak potrzebne nam żelazo i kwas foliowy. Reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie i zawiera bardzo mało kalorii. Naukowcy z Rutgers University dowodzą natomiast, że składniki zawarte w szpinaku mogą zwiększać wzrost tkanki mięśniowej aż o 1/5. Pomaga też w leczeniu nadciśnienia i schorzeń trzustki. W walce z anemią najlepiej sprawdza się jednak najlepiej, kiedy nie jest ugotowany.
Z kolei bez selera naciowego nie może obejść się żadna dieta odchudzająca, ani nawet oczyszczająca. Warzywo to jest nie tylko niskokaloryczny ale również bardzo dobrze radzi sobie z toksynami w organizmie.
To on pobudza przemianę materii i usuwa szkodliwe produkty tego procesu, czyli kwas moczowy. Seler naciowy bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy, bowiem zawiera witaminy A,C,E oraz B1 i B2. Posiada także takie składniki odżywcze jak: wapń, żelazo, magnez i fosfor. Co więcej, w jego łodydze znajduje się związek chemiczny o nazwie pthalide, który ma właściwości uspokajające.
Kolejne zdrowe zielone warzywo to brokuły, które znane są wszystkim ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Zawierają sulforafan, czyli substancję, pobudzającą w komórkach procesy zwalczania wolnych rodników, a także produkcję enzymów w wątrobie, które usuwają związki rakotwó