Dietetyczne trendy 2017
Każdy rok przynosi ze sobą zupełnie nowe trendy – w modzie, makijażu czy nawet kierunkach naszych podróży. Nie inaczej sprawa wygląda z jedzeniem. Jakie dietetyczne trendy tym razem opanują świat? Czym będziemy się inspirować w 2017 roku, by być pięknymi i tryskać witalnością?
Warzywa to jest to!
Trendem żywieniowym, który najprawdopodobniej zyska na znaczeniu w 2017 roku jest fleksitarianizm, czyli tzw. elastyczny wegetarianizm. Ten sposób żywienia przypadnie do gustu osobom, które chciałyby, aby ich menu bazowało na warzywach i owocach, ale nie potrafią całkowicie zrezygnować ze spożywania mięsa. Od kilku lat systematycznie zwiększa się grono jego wielbicieli!
„Fleksitarianizm to jeden z tych trendów, który warto uwzględnić w swoim menu. Mimo, że większość z nas wie, że produkty roślinne dostarczająorganizmowi wielu cennych składników, w diecie Polaków wciąż brakuje warzyw, owoców i roślin strączkowych. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, zwiększenie spożycia żywności pochodzenia roślinnego jest jedną z metod prewencji chorób nowotworowych, a także sposobem na zwiększenie odporności, walkę ze stresem i przedwczesnym starzeniem. Ponadto posiłki zasobne w warzywa z reguły są mniej kaloryczne i pomagają utrzymać prawidłową masę ciała.” – komentuje Katarzyna Zadka, ekspert programu edukacyjnego marki Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.
Fioletowo mi
Jak przekonują dietetycy z całego świata kolorem, który zdominuje kuchnię w 2017 roku jest fiolet. Dieta oparta na purpurowych składnikach – czy to owocach czy też warzywach – jest bowiem bogata w antyoksydanty, które z kolei mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Spowalniają procesy starzenia się skóry, działają przeciwzapalnie oraz zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Które produkty warto jeść? Prawdziwą skarbnicą przeciwutleniaczy są owoce, a wśród nich jagody acai, czarna porzeczka czy winogrona. Spośród warzyw warto przychylnym okiem spojrzeć w stronę poczciwych rodzimych buraków. To w nich znajdziemy m.in. potas, żelazo, mangan, witaminę C, a także kwas foliowy. Fioletowe znaczy zdrowe!
Souping – a co to?
Rok 2017 upłynie pod znakiem „detoksu” zupowego, czyli soupingu. Ta metoda oczyszczania organizmu zdążyła już podbić Stany Zjednoczone, a teraz wkracza do Polski. Na czym polega jej fenomen? Souping to nic innego, jak konsumpcja zup przyrządzonych na wywarze ze świeżych, sezonowo dostępnych warzyw, ale bez dodatku mąki lub śmietany. Taka zupa musi także dostarczać organizmowi nie mniej niż 120 kcal. Im więcej zieleniny, tym lepiej! Nie od dziś wiadomo, że warzywa, są najlepszym przyjacielem człowieka.
Żywieniowe trendy mogą być doskonałą inspiracją. Pozwalają nam poznać zupełnie nowe produkty i smaki, ale w żadnym wypadku nie należy ślepo za nimi podążać. O ile souping, fioletowe inspiracje czy fleksitarianizm są trendami jak najbardziej korzystnymi, o tyle diety, które eliminują duże ilości produktów lub opierają się wyłącznie na jednym produkcie mogą przynieść nam więcej szkody niż pożytku. Dobra rada! Jeśli chcemy przejść na dietę, warto tę decyzję poprzedzić wizytą u dietetyka, który z pewnością doradzi nam najlepsze dla naszego organizmu rozwiązanie.
###
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony w polskich gimnazjach. Misją programu „Żyj smacznie i zdrowo” jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w sześciu edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział blisko 80% szkół gimnazjalnych z całej Polski.
Program marki WINIARY jest częścią strategii firmy Nestlé, w ramach której firma zobowiązuje się produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu
i dbałości o zdrowie Konsumentów.
Patroni honorowi: Minister Edukacji Narodowej, Minister Sportu i Turystyki, Rzecznik Praw Dziecka, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego oraz Ośrodek Rozwoju Edukacji.