Informacja prasowa
Warszawa, 27 czerwca 2016 r.
Dieta niemowlaków – kiedy czas na kaszę?
Jakie produkty należy podawać niemowlakowi, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie tak młodemu organizmowi? To pytanie trapi wielu rodziców. W ciągu 1. roku życia dziecko intensywnie się rozwija, dlatego jego dieta powinna być pełnowartościowa i bogata w naturalne składniki odżywcze. O tym, jakie rodzaje kaszy należy włączyć do codziennego jadłospisu najmłodszych, aby dostarczyć im niezbędnych witamin i minerałów, powie specjalista ds. żywienia Katarzyna Foszner – ekspert kampanii „Lubię kaszę”.
W ramach 4. edycji ogólnopolskiej kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, Katarzyna Foszner, która sama na co dzień jest mamą, podpowie rodzicom, jakie witaminy i inne substancje odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju młodego organizmu, są zawarte
w polskich kaszach oraz kiedy należy włączyć naturalne zboża do dziecięcego menu.
Od pierwszych miesięcy życia dziecka
– Pierwszą kaszą, którą wprowadzamy do diety niemowlaka jest kaszka kukurydziana. Można ją podawać już po 4. miesiącu życia dziecka. Jest drobna, lekkostrawna i bezglutenowa. Może stanowić dodatek do mleka lub zupek warzywnych, który zwiększy kaloryczność posiłków i dostarczy łagodnego dla młodego przewodu pokarmowego błonnika – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner. Między
5. a 6. miesiącem życia możemy raz dziennie wzbogacić posiłki o kaszkę mannę. Ponieważ zawiera ona gluten, przez pierwsze dwa miesiące od momentu jej podania należy kontrolować ilość – początkowo powinny to być 2-3 g – dodaje.
Kasza jako nieocenione źródło żelaza
– Od 6. miesiąca życia zapotrzebowanie maluszka na żelazo wzrasta ponad 26-krotnie, a niedobór tego pierwiastka w diecie skutkuje m.in. osłabieniem rozwoju, zaburzeniami
w zachowaniu czy zwiększonej podatności na zakażenia i choroby infekcyjne. Dlatego w tym okresie warto podawać bezglutenową kaszę jaglaną – bogatą w cynk oraz lecytynę. Możemy wtedy również zacząć wprowadzać drobną kaszę jęczmienną zawierającą gluten. Kasza jęczmienna stanowi wyjątkowe źródło żelaza, magnezu (zapotrzebowanie na magnez w 6. m. ż. wzrasta ponad 3-krotnie), potasu (zapotrzebowanie wzrasta 2-krotnie) i fosforu (zapotrzebowanie wzrasta 3-krotnie) – radzi dietetyczka.
Gdy dziecko jest już trochę starsze…
– Kaszę gryczaną można serwować maluchowi już w 8. miesiącu życia. Zacznijmy od tej jaśniejszej, niepalonej, która jest łatwiejsza do strawienia i ma mniej charakterystyczny smak. Gryczana to wyśmienite źródło magnezu, żelaza i cynku. Bogata jest także w rutynę, która dzięki uszczelnianiu naczyń krwionośnych zwiększa odporność i łagodzi katar.
Smaczna zabawa
– W okolicach 8 – 9. miesiąca, kiedy dziecko podejmuje już pierwsze próby samodzielnego jedzenia, warto zacząć podawać maluszkom większe kawałki pożywienia, np. ugotowaną kaszę kukurydzianą pokrojoną w kostkę. W 9. miesiącu możemy włączyć do dziecięcego menu pęczak (kasza jęczmienna), którego duże ziarna dzieci będą mogły chwytać w paluszki, mając przy tym dużo uciechy z jedzenia – proponuje Katarzyna Foszner.
Informacje o kaszy, porady oraz autorskie przepisy można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl oraz fanpage’u facebook.com/lubiekasze.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
O kampanii „Lubię kaszę…”
Ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” ma przekonać Polki
i Polaków, że warto jeść kaszę częściej i uwzględnić ją w codziennej diecie. Na potrzeby kampanii powstała strona internetowa www.lubiekasze.pl, dzięki której można poznać różne rodzaje i walory zdrowotne kaszy, dowiedzieć się, jak przekonać do niej dzieci oraz zamieszczać własne przepisy na dania z kaszą.
Więcej informacji: www.lubiekasze.pl