Informacja prasowa
Łódź, 12 października 2017 r.
Dieta wegańska to jedna z odmian wegetarianizmu. Wyklucza ona jedzenie mięsa, jak i produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Jednak warto wiedzieć, że wiele dań, które tradycyjnie przyrządza się z mięsem, jesteśmy w stanie przygotować w wersji wegańskiej. Jednym z nich jest burger.
Do przyrządzenia burgera wegańskiego zamiast wołowiny wykorzystujemy cieciorkę, czyli warzywo które króluje w kuchni Bliskiego Wschodu. Ta strączkowa roślina zawiera dużo białka i jest bardzo pożywna. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przygotowywania falafeli, dlatego świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów do burgera.
Burger z ciecierzycy z grillowanym bakłażanem i majonezem z tofu
Składniki:
Na burgery:
1 puszka cieciorki marki Jasmeen
½ puszki kukurydzy marki Sandra
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki ketchupu
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka suszonej pietruszki
3 łyżki mąki z ciecierzycy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka tabasco
Pieprz
Na majonez z tofu:
180 g miękkiego tofu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju
½ łyżeczki kurkumy
szczypta pieprzu
szczypta soli
Dodatkowo:
1 bakłażan
4 łyżki hummusu marki Jasmeen
8 liści sałaty
garść kiełków
4 bułki
Przygotowanie:
Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.
W tym samym czasie przygotowujemy majonez z tofu. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą za pomocą blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie bakłażana kroimy w kilkucentymetrowe plastry, które doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Bułki przekrajamy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dolną cześć bułki smarujemy grubą warstwą hummusu, kładziemy na niej liście sałaty oraz kiełki. Następnie wkładamy gotowego kotleta z ciecierzycy oraz grillowanego bakłażana, którego smarujemy dużą ilością majonezu z tofu. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowego burgera przebijamy długą wykałaczką.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.