Alergia Alergia - zapobieganie

Alergie na laktozę i gluten

Alergie na laktozę i gluten
Alergie na laktozę i gluten Mleko krowie laktoza i jego produkty Mleko krowie i jego produkty mogą powodować alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Te pierwsze, ujawniające

Alergie na laktozę i gluten

Mleko krowie laktoza i jego produkty
Mleko krowie i jego produkty mogą powodować alergie oraz nietolerancje pokarmowe. Te pierwsze, ujawniające się zazwyczaj w okresie niemowlęcym i we wczesnym dzieciństwie. Aby móc mówić o alergii musi zajść reakcja immunologiczna, której czynnikiem wyzwalającym jest antygen- białko mleka krowiego. W przypadki stwierdzonej alergii na mleko krowie z diety należy bezwzględnie wyeliminować wszystkie produkty mleczne. Natomiast źródłem nietolerancji pokarmowej może być zarówno białko (kazeina, betalaktoglobulina, alfalaktoalbumina) jak i cukier mleczny czyli laktoza.
Wynika ona z braku, bądź obniżonej ilości enzymu laktazy w organizmie człowieka. To dość popularna ?przypadłość? objawiająca się dolegliwościami ze strony układu przewodu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, gazy, biegunki. Warto wspomnieć, że ilość wytwarzanego enzymu laktazy jest indywidualną sprawą i ma tendencję do spadku wraz z wiekiem konsumenta, choć nie jest to regułą.

W wielu populacjach mleko krowie jest często spożywane przez ludzi dorosłych. Dotyczy to głównie osób pochodzących z rejonów północnej Europy. U 70% całej populacji na świecie i u ponad 10% Australijczyków, poziom laktazy w dorosłym życiu jest tak niski, że zaczynają oni cierpieć na nietolerancję laktozy. Tendencja do nietolerancji laktozy w wieku dorosłym, jest uwarunkowana genetycznie. Ludzie niektórych ras, takich jak Azjaci, Afrykańczycy, Aborygeni czy Hiszpanie mają większe ryzyko nietolerancji laktozy w dorosłym życiu. Ludzie biali, mają większe szanse na spożywanie mleka w życiu dorosłym, ponieważ kontynuują produkcję laktazy również w wieku dorosłym. Pomimo tego, ich poziom laktazy z wiekiem spada. Często ludzie, którzy mogli spożywać mleko jako dorośli, zaczynają cierpieć z powodu nietolerancji laktozy w wieku podeszłym. Osoba dorosła, mająca niski poziom laktazy może być w stanie tolerować niewielkie ilości laktozy, bakteriom żyjącym w jelitach i ich zdolnościom do rozbicia jej niewielkich ilości. Niemniej, osoba ta może zauważyć, że jej stolec jest rzadszy oraz cierpieć na gazy.

A to już wiesz?  ABC alergii u maluszka -MIKRObiota – WIELKI wpływ na przyszłość

Co ciekawe mleko ludzkie zawiera więcej laktozy, niż mleko krowie. Może mieć to związek z bardzo szybkim, w porównaniu do innych gatunków ssaków, wzrostem mózgu człowieka w okresie niemowlęcym. Eliminacja laktozy z diety dziecka na dłużej to poważna decyzja i jeśli jest zalecana, powinna być przeprowadzana pod nadzorem lekarza.

Badania potwierdzają, że lepiej tolerowane od mleka są fermentowane produkty mleczne (jogurty bez mleka w proszku, maślanki, kefiry) oraz sery twarogowe i podpuszczkowe niż samo mleko krowie. Co ciekawe, ilość laktozy w produktach mlecznych tylko nieznacznie się obniża, kluczowa jest jednak obecność mikroorganizmów i ich metabolitów, które wykazują działanie probiotyczne.

Badania dowodzą także, że mleko może wywoływać objawy ze strony układu oddechowego, powoduje nadprodukcje flegmy, bóle stawów, mięśni, ogólne rozdrażnienie i brak sił. Z drugiej strony mleko i produkty mleczne są źródłem wapnia, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ADE i K, białka. Pamiętać trzeba, że mleko kupowane w sklepach, to produkt już silnie przetworzony. Podsumowując nie dla każdego mleko jest zdrowe, ale jeśli po spożyciu produktów mlecznych nie odczuwamy żadnego dyskomfortu i produkty te nam po prostu smakują, nie ma powodu aby wyeliminować je z codziennej diety.

Gluten
Gluten to białko roślinne, a właściwie mieszanka białek gluteniny i gliadyny, występujące w ziarnach niektórych zbóż (pszenica, orkisz, żyto, jęczmień). Gluten odpowiada za sieciowanie wody w cieście, odpowiada więc za jego konsystencję i ułatwia wyrastanie wypieków. W ostatnich latach więcej jednak słychać złych słów na te białko, niż zalet.
Gluten szkodliwy jest dla osób chorujących na celiakię. Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym uwarunkowana genetycznie, polegająca na nieprawidłowej reakcji organizmu na gluten, w wyniku której uszkodzeniu ulegają a następnie zamierają kosmki jelitowe. Dochodzi wówczas do upośledzenia wchłaniania składników odżywczych, wynikiem czego, są niedobory żywieniowe o szerokim spektrum, co z kolei rzutuję na rozchwianie homeostazy całego organizmu. Celiakia dotyka około 1% populacji.

A to już wiesz?  Co ma jabłko do brzozy? Alergie krzyżowe – jak z nimi walczyć?

Alergia na gluten, to również zaburzenie związane z układem immunologicznym. Objawy alergii na gluten mogą mieć charakter nagły (wymioty, biegunki, pokrzywka, atopia, skurcze oskrzeli, wstrząs anafilaktyczny) oraz późne/łagodne (zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, zaostrzenie istniejących zmian atopowych). Alergia u dzieci ma inny przebieg niż u osób dorosłych. U tych drugich potrzeba większej dawki uczulającej. Uprawianie sportu może pogłębić objawy alergii.

Nadwrażliwość na gluten, to rodzaj nietolerancji glutenu. Występuje gdy wykluczono powyższe schorzenia, a jednak po spożyciu glutenu występują objawy takie jak: zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, bóle głowy, mięśni i stawów, zaburzenia nastroju, zmęczeni, znużenie.
Nowe badania pokazują, że gluten w większości przypadków może być niewinnie skazanym za dolegliwości trawienne. Prof. Peter Gibson z Monash University w Australii przyznaje, że za dolegliwościami układu pokarmowego nie musi stać nietolerancja glutenu, lecz nietolerancja FODMAPs (z ang. fermentujące oligosacharydy, dwusacharydy, monosacharydy i polialkohole) – słabo wchłanialnych węglowodanów znajdujących się w wielu produktach, np. mleku, jabłkach, makaronie, soczewicy i fasoli, substancjach słodzących, czosnku, cebuli i kapuście. Swoją teorię popiera wynikami badań z udziałem 37 wolontariusz, którzy wierzyli, że mają nadwrażliwość na gluten. Modyfikacja diety, polegająca na wykluczeniu produktów z glutenem oraz placebo przyniosła podobne rezultaty, co może świadczyć o tym, że u podłoża zaburzeń jest raczej efekt psychologiczny niż żywieniowy. Natomiast wykluczenie z diety produktów zawierających FODMAPs przyniosło poprawę u 75 proc. Uczestników.

Eliminować gluten z diety czy nie? Wydaje się, że nie ma potrzeby eliminacji glutenu z diety przez zdecydowaną większość populacji. Ponieważ gluten występuję w wielu artykułach spożywczych, prewencyjne wykluczenie tej żywności może wiązać się z bardzo niebezpiecznymi niedoborami makro i mikroelementów oraz witamin. Natomiast osoby cierpiące na dolegliwości ze strony układu pokarmowego, powinny przeprowadzić dokładne badania w kierunku nietolerancji, alergii, bo winnym może okazać zupełnie ktoś inny albo jest ich kilku.

A to już wiesz?  Poród w wakacje? W wakacje rodzi się najwięcej dzieci – poznaj 5 nieoczywistych produktów, które warto mieć latem na porodówce!

________________________________________
Dietetyk, mgr Agnieszka Ślusarska-Staniszewska
Poradnia Dietetyczna 4LINE, www.4line.pl
Tel: 502 501 596, ul. Dolna 17/60, Warszawa

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy