6 pomysłów na nietypowe desery z kaszy gryczanej i jaglanej
Słodycze zwykle nie budzą w nas pozytywnych skojarzeń w kontekście zdrowego odżywiania czy zbilansowanej diety. Co więcej – można zaryzykować stwierdzenie, że zwrot „zdrowe słodycze” to wręcz oksymoron. W końcu tak wiele poradników, jednoznacznie wskazuje na znaczną redukcję lub nawet eliminację słodkości z naszej codziennej diety. Warto pamiętać, że zachowanie zdrowych nawyków żywieniowych nie zawsze musi stać w sprzeczności z chęcią sięgnięcia po coś słodkiego. Dzięki zastosowaniu odpowiednich składników możemy przygotować smaczne i zdrowe smakołyki, które idealnie wpiszą się w naszą dietę, a nawet staną się jej ważnym uzupełnieniem.
Doskonałym przykładem takich produktów jest kasza gryczana oraz coraz częściej goszcząca na naszych stołach – kasza jaglana, zapewniające dawkę niezbędnych witamin oraz minerałów. Aby jednak cenne wartości odżywcze mogły iść w parze z doskonałym smakiem – warto postawić na nietypowe połączenia i owocowe dodatki. Przedstawiamy 6 pomysłów na słodkości z wykorzystaniem kasz.
Rafaello z kaszy jaglanej – kokosowe kulki
Jaglane rafaello to idealna propozycja na praktycznie każdą okoliczność. Spotkanie z przyjaciółmi, wizyta gości, czy deser dla rodziny to tylko niektóre z licznych okazji do cieszenia się wyjątkowym smakiem kokosowego szaleństwa. Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, a dzięki unikalnym właściwościom kaszy jaglanej – gotową masę można z łatwością uformować. Nie ma więc przeszkód, by do wspólnego lepienia zaprosić również najmłodszych. Do wykonania kokosowych kuleczek niezbędne będą: ugotowana kasza jaglana, daktyle, migdały, łyżeczka oleju kokosowego oraz oczywiście wiórki kokosowe.
Wystarczy połączyć ugotowaną kaszę jaglaną z namoczonymi we wrzątku daktylami oraz migdałami, a następnie całość zblendować, aż do momentu powstania jednolitej konsystencji. Tak powstałą masę formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przed podaniem deser warto schłodzić, co pozwoli kuleczkom stężeć.
Gryczanka, czyli owsianka z kaszy gryczanej niepalonej
Smaczny i pożywny posiłek z rana, wpływa pozytywnie na samopoczucie oraz koncentrację. Warto pamiętać o tym, aby na śniadanie dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę energii oraz wartości odżywczych, a przy tym zadbać o to, by przygotowana potrawa nie była ciężkostrawna. Propozycją, która łączy te wszystkie cechy, jest gryczanka. – Kasza gryczana to jeden z najbardziej wartościowych gatunków kaszy; Trójkątne ziarenka gryki skrywają bogate źródła białka i węglowodanów. Kasza nie zakwasza organizmu, a zawarte w niej składniki wspierają metabolizm, układ kostny oraz odpornościowy – radzi Katarzyna Świętochowska, ekspert marki Halina. – Ponadto, jej delikatny smak idealnie komponuje się nie tylko z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, ale również stanowi bardzo dobrą podstawę deserów i potraw przygotowywanych na słodko – dodaje Katarzyna Świętochowska.
Aby przyrządzić gryczankę wystarczy połączyć ugotowaną niepaloną kaszę gryczaną z ulubionymi nasionami, orzechami, ale również miodem, mlekiem i przyprawami jak kardamon czy cynamon. Wszystkie składniki należy dokładnie zblendować do momentu powstania jednolitej masy, a następnie udekorować migdałami lub ulubionymi owocami.
Bezglutenowa tarta z mascarpone i truskawkami
Osoby stosujące dietę bezglutenową nie muszą ograniczać się w swojej kuchni do bezglutenowych odpowiedników mąk. Pyszne domowe ciasta przygotować można nie tylko na bazie mąki. Dobrą alternatywę stanowi kasza jaglana. Jest łatwa w przygotowaniu, a uzupełniona jajkiem nabiera odpowiedniej konsystencji, stając się bardzo dobrą podstawą ciast. Do przygotowania tarty niezbędne będą: kasza jaglana, banan, jajko, łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki cukru pudru oraz szczypta soli. To, co może znaleźć się na wierzchu zależy wyłącznie od naszej kreatywności. Idealną propozycję może stanowić krem na bazie mascarpone, galaretka, bądź bita śmietana. W sezonie letnim szczególnie polecamy owocowe dodatki, takie jak maliny, porzeczki czy borówki.
Kasza jaglana z owocami i śmietanką
Każdy z nas potrzebuje czasem drobnej przekąski, szczególnie podczas wzmożonego wysiłku. W domu, w pracy, czy też w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, lub kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego – warto sięgnąć po zdrowy i smaczny posiłek, który pozwoli nam się nasycić, a jego przygotowanie nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Ciekawą propozycją może być deser z kaszy jaglanej ze śmietanką oraz owocami. – Kasza jaglana jest bogata w składniki mineralne, takie jak krzem, zapewniający zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, ale również: magnez, wapń, fosfor, czy żelazo. – przekonuje ekspert marki Halina. Aby nasza słodka jaglanka nabrała więcej smaku, do ugotowanej kaszy warto dodać odrobinę jogurtu naturalnego oraz syropu klonowego.
Czekoladowy budyń jaglany
Budyń czekoladowy to dla wielu z nas niezapomniany smak dzieciństwa. Jednak ten klasyczny jest znacznie mniej wartościowy, niż jego alternatywna wersja na bazie kaszy jaglanej. Jak przygotować taki deser? Wystarczy ugotować kaszę jaglaną na mleku, dodać czekoladę oraz odrobinę kakao. Całość należy zmiksować w blenderze, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie ozdobić startą czekoladą lub malinami. Warto pamiętać, że uzyskany deser będzie w nieznacznym stopniu różnił się od klasycznego budyniu, jednak to właśnie dzięki delikatnie wyczuwalnym ziarenkom w posiłku znajduje się wiele wartości odżywczych.
Gryczane placuszki
Któż z nas nie ma ochoty na ciepłe, lekko chrupiące naleśniki w letni wieczór. Zamiast klasycznych naleśników czy racuchów, urozmaiceniem w naszej kuchni mogą być słodkie placuszki na bazie kaszy gryczanej. Kasza gryczana, choć najczęściej kojarzona z tradycyjnymi, wytrawnymi daniami, w swojej słodkiej odsłonie tworzy wyjątkowe kombinacje, które swoją formą i smakiem zaskoczą niejednego amatora domowych słodkości. Jak je przygotować? Ugotowaną kaszę miksujemy wraz z mlekiem, żółtkami, cynamonem oraz kawałkami jabłek. Do gotowej masy dodajemy ubite białka oraz mąkę, delikatnie mieszając w celu połączenia składników. Całość smażymy partiami na oleju, aż do zarumienienia. Placki smakują najlepiej podane z cukrem pudrem oraz owocami.