Informacja prasowa
Łódź, 7 listopada 2016
3 pomysły na śniadanie w wersji orientalnej
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Z tym stwierdzeniem spotykamy się bardzo często, jednak czy zdajemy sobie sprawę z czego powinien się składać, aby właściwie spełniać swoją rolę? Należy pamiętać, że porządne śniadanie jest bardzo istotne nawet w przypadku osób będących na diecie, gdyż zapobiega późniejszemu podjadaniu słodyczy. Co zatem przygotować, aby od rana tryskać energią?
Nawet po całonocnym, ośmiogodzinnym odpoczynku, potrzebujemy dużej dawki energii, aby rozpocząć kolejny dzień. Z tego powodu, podczas porannego posiłku, nie może zabraknąć nam węglowodanów, witamin i białka. Dostarczenie tych składników naszemu organizmowi sprawi, że przez cały dzień nie będziemy mieć problemów z koncentracją czy ospałością. Poszukując kuchennych inspiracji śniadaniowych, smacznych, a jednocześnie odżywczych, warto sięgnąć po receptury kuchni orientalnej. Oto kilka sprawdzonych przepisów.
Pasta hummus do kanapek
Składniki:
½ opakowania pasty Hummus z Tahiną marki Jasmeen
Ząbek czosnku
Łyżka oliwy
Łyżeczka soku z cytryny
Posiekana pietruszka
Pokrojone świeże warzywa (np.: papryka, ogórek, pomidor)
Pieczywo razowe
Przygotowanie:
Pastę hummus przekładamy do miseczki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Mieszamy razem z oliwą, posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny. Możemy dodać pieprzu i soli do smaku. Pastę kładziemy na świeże pieczywo i jemy razem z pokrojonymi warzywami.
Hummus jest bogaty w białko oraz w witaminy, żelazo, błonnik i kwas foliowy. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest doskonały dla diabetyków, a co więcej jest niskokaloryczny.
Sałatka z sosem tahini
Składniki:
Łyżka pasty sezamowej Tahini marki Jasmeen
Łyżka oliwy
Sok z cytryny
Odrobina wody
½ opakowania gotowanej cieciorki marki Jasmeen
Świeży ogórek
Papryka żółta
Pomidor
Sałata lodowa
Awokado
Łyżka sezamu
Sałatka:
Awokado obieramy i wyciągamy z niego pestkę. Kroimy w kostkę. Warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy wszystko w misce i dodajemy pół opakowania odsączonej gotowanej cieciorki.
Sos:
Pastę Tahini mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Dodajemy do sałatki. Całość możemy posypać sezamem.
Pasta Tahini to kopalnia zdrowych składników. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, selen i cynk. Wspomaga przemianę materii i pracę układu odpornościowego.
Ciasteczka sezamowe
Składniki:
100 g pasty sezamowej Tahini marki Jasmeen
Szklanka mąki
Pół szklanki cukru
70 g masła
Mielone migdały lub orzechy włoskie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli masa okaże się zbyt twarda możemy dodać łyżeczkę wody. Formujemy ciasteczka i pieczemy przez 15 minut w 150 stopniach.
Jest to proste i pożywne śniadanie dla osób, które dzień wolą rozpocząć od czegoś słodkiego. Taki posiłek doskonale sprawdza się także w przypadku, gdy nie jesteśmy przyzwyczajeni do jedzenia śniadań.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl